poniedziałek, 5 listopada 2012

Dynia z rozmarynem




Dynia - moje nowe odkrycie w kuchni. To dzięki fantastycznej odmianie dyni francuskiej Muscat de Provence, która ma zieloną skórkę, przyjemny melonowy zapach i smak (dobrze smakuje także na surowo) zamierzam poflirtować z tym warzywem. Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z dynią, poszukaj właśnie takiej.

Przepis na dynię z tego przepisu wymyśliłam dla wolno pieczonej jagnięciny (tu przepis). Intensywny smak rozmarynu świetnie uzupełnia mięso.


Dynia z rozmarynem

Składniki:

  • 800g dyni np. francuskiej Muscat de Provence
  • 4 łyżki świeżych ziół - 2 łyżki rozmarynu, dodatkowo oregano, tymianek (za wyjątkiem rozmarynu, można dać suszone zioła - po łyżeczce)
  • 50g masła klarowanego albo 25g masła i 25g oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Dynię obrać ze skórki, usunąć i wyrzucić pestki oraz "włosy", pozostawiając tylko twardy miąższ. Pokroić na mniejsze podłużne kawałki.

Dynię ugotować na parze. Np. na specjalnej wkładce do gotowania pyz na parze albo wkładce bambusowej do woka. Można też posiłkować się metalowym durszlakiem włożonym do garnka i przykrytym pokrywką :) Ewentualnie ugotować w niewielkiej ilości wody.

Niech będzie miękka, ale nie bardzo miękka.

Czosnek i zioła (same listki) drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wsypać zioła i czosnek. Po niecałej minucie dołożyć paski dyni. Smażyć 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Część dyni może się rozpaść, część pozostać w całości - konsystencja będzie zależeć od stopnia miękkości. Osolić i popieprzyć. Podawać na gorąco.


A oto dynia użyta w tym przepisie:






1 komentarz:

  1. Nino!
    zaskakujące połączenie, które koniecznie muszę skosztować!
    Pozdrawiam,
    Karmel-itka

    OdpowiedzUsuń