sobota, 31 marca 2012

Mus rybny w wersji azjatyckiej - do kanapek i faszerowania jajek



Delikatny mus kanapkowy w odchudzonej wersji, z delikatną egzotyczną nutą. Może zasmakować nawet osobom nie lubiącym eksperymentów kulinarnych (przetestowane :) ). Sprawdził się zarówno jako farsz do jajek, jak i na kanapki. Jeśli faszerujemy jajka, do musu można dodać także żółtka, ale można je też wykorzystać do pysznej tarty na kruchym, cynamonowym spodzie. Przepis na mus pochodzi z książki "Ryba z fantazją", z niewielkimi zmianami.

Mus rybny w wersji azjatyckiej - do kanapek i faszerowania jajek

Składniki:

  • 1 duża wędzona ryba albo 2 małe (sieja, pstrąg albo pstrąg źródlany, w sumie ok. 500g, co daje ok. 350-400g mięsa rybiego)
  • 1 pęczek szczypiorku (mały)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm) 
  • 100 g twarożku białego ziarnistego - razem ze śmietanką (w oryginale: kwaśna śmietana)
  • 2 łyżeczki wasabi (japoński zielony chrzan, z tubki) - dałam 1 [z jego braku można zastąpić świeżo tartym chrzanem albo kremowym chrzanem ze słoika - bez octu]
  • 2 łyżeczki soku z limonek (zastępczo może być sok z cytryny)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Od ryby odkroić głowę. Rybę obrać ze skóry i oczyścić z ości.

Szczypiorek umyć, otrzepać z wody i drobno pokroić. Imbir obrać i bardzo drobno posiekać
W niedużym malakserze zmiksować serek na gładką pastę, a następnie dodać rybę, wasabi, imbir i sok z limonki i także zmiksować. Mus doprawić solą/pieprzem. Dodać drobno posiekany szczypiorek, część zachowując do dekoracji.

a w tle kanapka z chleba chrupkiego z musem rybnym


2 komentarze:

  1. Faszerowane jajka zawsze z przyjemnością zjem:)
    Twoje podane po królewsku:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, chociaż z robieniem już gorzej ;)

      Usuń