środa, 29 lutego 2012

Sałatka z cykorii, orzechów włoskich i gruszki z serem pleśniowym


Klasyczne zestawienie smaków: cykoria + ser pleśniowy + gruszki. Sałatka jest gotowa w kilka minut.

Sałatka z cykorii, orzechów włoskich i gruszki z niebieskim serem pleśniowym

Składniki:
[1 porcja]

  • 1,5 cykorii
  • 30g sera pleśniowego np. niebieski lazur, gorgonzola
  • 4-5 orzechów włoskich, najlepiej świeżo wyłuskanych
  • 0,5 gruszki
  • świeżo mielony pieprz

sos: krem balsamiczny np. rozmarynowy + oliwa z pierwszego tłoczenia

albo: 1 łyżka oliwy + 0,5 łyżki octu balsamicznego + 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Orzechy wyłuskać, uprażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Odstawić do ostudzenia. Jeśli nie mamy w domu kremu balsamicznego (który z octem balsamicznym diametralnie różni się smakiem - jest słodki i gęsty - warto go okryć w swojej kuchni), przygotować sos z oliwy, miodu i octu balsamicznego.

Gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki (0,5 na porcję), można zgrillować na patelni, ale nie jest to konieczne.

Z cykorii odciąć końcówki liści, które są gorzkie, Liście poukładać na talerzu (można je też porwać na mniejsze części), ułożyć gruszkę, popieprzyć. Polać kremem balsamicznym i skropić oliwą - albo użyć przygotowanego sosu. Posypać serem pleśniowym - pokrojonym na małe kawałki lub pokruszonym, oraz uprażonymi orzechami.

Podawać z białym pieczywem albo jako dodatek np. do kurczaka.

6 komentarzy:

  1. Jak pięknie ułożona na cykorii. Świetny pomysł!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię samej cykorii, ale zawsze z serem pleśniowym nabiera ciekawszego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To było pyyyyszne! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się :) dziękuję za informację! pzdr serdecznie

      Usuń
  4. Sałatka jest fantastyczna, ma niepowtarzalny , oryginalny smak i zapach. Dla mnie niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń