niedziela, 15 lutego 2009

Racuchy z jabłkami



Puszyste, bardzo smaczne racuchy z jabłkami. Smak dzieciństwa!


Poniższy przepis starcza na 4 osoby (19-20 racuchów). Robiłam z połowy porcji. Przepis pochodzi z tej strony.

Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 2 1/2 szkl. mąki (ilość zależy od jej wilgotności)
  • 2 jaja
  • 1 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 dag świeżych drożdży
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • ok. 0,5 dużego jabłka, najlepiej szarej renety

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem. Mleko podgrzać, dodać do drożdży, wymieszać. Jaja wybić, lekko osolić. Dodać do drożdży mąkę, jajka i wymieszać. Jabłko pokroić na drobne kawałki, ponownie wymieszać z ciastem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

Smażyć racuchy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać, a w środku będą surowe. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

0 komentarze

Prześlij komentarz